Οδηγίες Χρήσης Σάκου Ουροστομίας

Προετοιμασία Τοποθέτησης Σάκου Ουροστομίας.

1. Βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμα όλα όσα χρειάζονται, όπως ένα πατρόν, ένα κυρτό ψαλίδι, ένας σάκος απορριμμάτων, ένα στυλό, υγρές και ξηρές γάζες και ένας σάκος ουροστομίας.
2. Καθαρίστε το δέρμα και τη ουροστομία με χλιαρό νερό και ταμπονάρετε τα για να στεγνώσουν. Η στρώση κόλλας κολλάει καλύτερα όταν το δέρμα είναι ακόμα ελαφρώς υγρό. Αφαιρέστε επιμελώς τα υπολείμματα σαπουνιού. Μη χρησιμοποιείτε λάδι ή αλοιφή.

Η κοπή του κολλητικού (αν εφαρμόζεται).

1. Κόψτε το σωστό σχήμα και μέγεθος από την παρεχόμενη κάρτα μέτρησης από χαρτόνι.
2. Σύρτε την κάρτα μέτρησης πάνω από τη ουροστομία και ελέγξτε αν το άνοιγμα ταιριάζει καλά και δεν βρίσκεται πολύ σφιχτά γύρω από τη ουροστομία. Δεν πρέπει να είναι πλέον ορατό εκτεθειμένο δέρμα.
3. Αν το άνοιγμα ταιριάζει καλά γύρω από τη κολοστομία, τοποθετήστε την κάρτα μέτρησης με την εκτυπωμένη πλευρά πάνω από το χαρτί κάλυψης του κολλητικού.
4. Αν ο σάκος έχει «επικάλυψη», πριν τοποθετήσετε τον σάκο μπορείτε ακόμη να ελέγξετε αν ταιριάζει το άνοιγμα της ουροστομίας.
5. Αν ο σάκος έχει «επικάλυψη», πριν τοποθετήσετε τον σάκο μπορείτε ακόμη να ελέγξετε αν ταιριάζει το άνοιγμα της ουροστομίας.

Εφαρμογή σάκου ουροστομίας.

1. Αφαιρέστε το χαρτί στήριξης από το κολλητικό (F), αγγίζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τη στρώση κόλλας.
2. Τοποθετήστε το κολλητικό πάνω σε λείο δέρμα και τρίψτε το κολλητικό γερά προς το δέρμα, κυρίως άμεσα γύρω από τη ουροστομία (G). Αν χρησιμοποιείται σάκο ουροστομίας με επικάλυψη, κατά την τοποθέτηση μπορείτε να βλέπετε καθαρά αν η στρώση κόλλας συνδέεται καλά γύρω από τη ουροστομία. Το κολλητικό χρειάζεται κάποιο χρόνο για να συγκολληθεί καλά στο δέρμα. Δεν είναι απαραίτητη η προθέρμανση.

Αφαίρεση του σάκου ουροστομίας.

Συγκρατήστε το δέρμα και «ξεφλουδίστε» σε μια αργή κίνηση από πάνω προς τα κάτω το κολλητικό από το δέρμα (H). Μην πετάτε τον σάκο στην τουαλέτα! Αν παραμείνει ένα λεπτό στρώμα κόλλας πάνω στο δέρμα, μπορεί να μείνει εκεί με ασφάλεια και να καλυφθεί πάλι με το επόμενο κολλητικό.

Άνοιγμα, κλείσιμο και εκκένωση σάκου ουροστομίας.

Μαλακή βαλβίδα με καπάκι:

Η βαλβίδα εκκένωσης έχει ένα μαλακό καπάκι(I). Το καπάκι πρέπει να ωθείται εντελώς μέσα στο άνοιγμα εκκένωσης (J). Με έναν προσαρμογέα (K) συνδέετε τον σάκο ουροστομίας στον ουροσυλλέκτη νυκτός. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγετε τη θηλή του ουροσυλλέκτη νυκτός απευθείας στην βαλβίδα εκκένωσης! Στη μπροστινή πλευρά του σάκου είναι τοποθετημένη μια επιπλέον λωρίδα, στην οποία μπορείτε να διπλώσετε τη βαλβίδα εκκένωσης, για να κρέμεται πλέον απευθείας πάνω στο δέρμα.